14 marzec 2019

Konsultacje Komisji Europejskiej – ocena przepisów dotyczących materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Ważne jest, aby polscy przedsiębiorcy aktywnie włączali się w tworzenie unijnych przepisów, które bezpośrednio wpływają na na działanie firm. Dlatego zachęcamy do wyrażenia swojej opinii  poprzez wypełnienie ankiety.

Poniższy kwestionariusz badania panelowego z udziałem MŚP służy zgromadzeniu opinii, a zwłaszcza pozyskaniu dowodów pochodzących od małych przedsiębiorstw działających w łańcuchu dostaw MATERIAŁÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ, związanych z funkcjonowaniem przepisów dotyczących materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz z wpływem tych przepisów na Państwa przedsiębiorstwo.

Będziemy wdzięczni za wypełnienie ankiety i przesłanie jej na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. do 6 maja 2019 r.

Do materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zalicza się opakowania żywności, jak również naczynia i przybory kuchenne oraz elementy zastawy stołowej, takie jak sztućce, filiżanki, kubki i szklanki, talerze, miski itd. Mogą się do nich zaliczać również wyroby, które pierwotnie nie były przeznaczone do kontaktu z żywnością, lecz można przewidywać, że mimo to wejdą w kontakt z żywnością. Ponadto materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością obejmują materiały wykorzystywane w profesjonalnych procesach produkcji, przygotowywania, przechowywania i dystrybucji żywności – od taśm przenośnikowych wykorzystywanych w produkcji czekolady do cystern przewożących mleko. Do produkcji materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością można wykorzystać wiele różnych rodzajów materiałów, w tym tworzywa sztuczne, papier, gumę, metal i szkło, ale również kleje, farby drukarskie i powłoki stosowane w celu wykończenia wyrobów końcowych, jak również materiały kompozytowe.

Dodatkowych informacji udziela Filip Kolmus, tel. 22 432 83 17, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dowiedz się więcej o opakowaniach do kontaktu z żywnością: